Odkrycie kawy:

Nie wiadomo dokładnie gdzie odkryto kawę, z najstarszych zapisów wynika, że już mniej więcej w 900 roku przed naszą erą w krajach arabskich kawa była stosowana jako lek.
Spożywano je gotowane z dodatkiem masła i soli, lecz nie uprawiano, tylko zbierano ze stanowisk naturalnych.
Najbardziej znana legenda opowiada o pasterzu Kaldi, który obserwował swoje zwierzęta i zauważył, że kozy, które zjadały liście i owoce pewnej rośliny są żywsze i nie śpią w nocy. Postanowił więc bliżej przyjrzeć się temu zjawisku i sam posmakował czerwonych jagód. Po zjedzeniu czuł przypływ energii, był bardziej pobudzony niż zwykle.
Zwyczaj spożywania owoców kawy, jako energetyzującej żywności, powoli się rozprzestrzeniał i ludzie z czasem nauczyli się przyrządzać smaczny napój po uprzednim uprażeniu ziaren, a następnie ich zaparzeniu. („Kawheh”)

Globalizacja kawy:

Z Etiopii spożywanie kawy przeniosło się na Bliski Wschód zaczęto zakładać tam pierwsze plantacje. Uprawa rozprzestrzeniła się na Egipt i Arabie, gdzie picie kawy szybko stało się porannym rytuałem.
W Europie kawa zyskała popularność dopiero na początku XVII wieku ale bardzo szybko zaczęła się cieszyć coraz większym wzięciem. Na początku 1600 roku wszędzie zaczęły wyrastać kawiarnie, Od razu jednak napój ten znalazł ogromne rzesze zwolenników, powstawały liczne kawiarnie, wymyślano różne sposoby jej zaparzania.

Kawa w Polsce:

Do Polski kawa dotarła pod koniec XVII wieku z południa, od panujących nad Mołdawią Turków. Wiadomo, że jej miłośnikami byli Jan III Sobieski, oraz Bohdan Chmielnicki, powszechnie jednak nowy napój uznawano za niesmaczny, a nawet szkodliwy. Popularność zdobyła na przełomie XVII a XVIII, na początku podbiła Gdańsk gdzie powstawały pierwsze kawiarnie zwane kafehauzami. Handlem kawą zajmowali się kupcy obracającymi każdym towarem, sprzedawano ją w postaci surowej. Kawa stawała się coraz bardziej popularna i dostępna, początkowo bowiem była napojem dla elit.

 

Kawa dziś :

Kawa to jeden z podstawowych artykułów spożywczych i najważniejszych towarów handlowych na świecie. Do głównych producentów kawy zalicza się: Brazylię, Wietnam, Indonezję, Kolumbię.
Dzięki zawartości kofeiny kawa pełni rolę stymulującą. Pobudza organizm, zwiększa sprawność myślenia, znosi zmęczenie psychiczne i fizyczne. Ze względu na swoje właściwości pita jest przede wszystkim rano, często w dużych ilościach. Bezpośredni wpływ kofeiny zaczyna się odczuwać po około połowie godziny. Na całym świecie wypija jej się około 400 mld filiżanek rocznie.