Mogłoby się wydawać, że pytanie jest dosyć banalne, wiele osób robi to z rutyny, pokręcić korbką / nacisnąć guzik
i voilà, gotowe. Warto się jednak dogłębniej zastanowić nad tym pytaniem, ponieważ temat jest o wiele bardziej złożony, ludzie zajmujący się kawą profesjonalnie mogliby godzinami o tym dyskutować.
Przedstawimy wam kilka porad i faktów w tym temacie.

Głównym doborem stopnia mielenia kawy jest metoda jaką będzie zaparzana.

„ Im dłużej drobiny kawy będą w kontakcie z wodą, tym większe powinny one być”

Przykład:

-korzystając z ekspresu przelewowego lub np. dzbanka Chemex powinniśmy użyć kawy grubo zmielonej ponieważ czas zaparzania jest długi

– przy ekspresie ciśnieniowym czas zaparzania wynosi zaledwie około 23-28s więc powinniśmy użyć kawy drobno zmieloną.

eraz dobierzemy stopień zmielenia kawy do Twojej metody przyrządzania kawy.

Bardzo drobno zmielona (konsystencja mąki, pudru):

– kawa po turecku, zaparzana w dżezwie.

Drobno zmielona (aksamitna w dotyku, niemalże niewyczuwalne drobinki kawy ) :

– ekspres ciśnieniowy

Średnio zmielona ( nieco drobniejsza niż cukier ) :

– kawiarki
– ręczne zaparzacze ciśnieniowe (np. Aeropress, o którym możecie przeczytać tutaj )

Grubo zmielona ( podobna do ziaren piasku ) :

– ekspresy przelewowe
– dripy
– prasy francuskie
– dzbanki Chemex

drobno zmielona | średnio zmielona | grubo zmielona

Odpowiednie mielenie kawy znacząco wpływa na jej jakość i smak, dlatego eksperymentujcie i odkryjcie swój ideał ! Wszystko zależy od gustu, niektórzy wolą używać kawy drobno zmielonej tam, gdzie zalecane jest mielenie grube (np. Chemex). Powyższe rady stanowią wskazówkę, gdzie powinniście rozpocząć poszukiwanie stopnia zmielenia, jaki najbardziej przypadnie wam do gustu.