Jeśli mamy wybierać pomiędzy ziarnami kawy zapewne czeka nas wybór pomiędzy
Arabicą i Robustą – najpopularniejszymi gatunkami kawy na świecie. Czy wiesz jakie są różnice między nimi ?
Przedstawiamy wam główne różnice między tymi gatunkami:
Smak
Arabica jest najpopularniejszym ziarnem dla większości metod warzenia kawy właśnie z powodu smaku. Charakteryzuje ją delikatny, aromatyczny smak. Zwiększona kwasowość ,niższa goryczka, bogaty aromat – właśnie te cechy zapewniły jej przychylność koneserów i miłośników kawy na całym świecie.
Robusta ma natomiast mocniejszy smak, ziemisty (niektórzy wręcz porównują go do łagodnego smaku spalonej gumy), ma większą goryczkę i mniejszą kwasowość. Jest przeważnie stosowana w mieszance, włoskie mieszanki espresso przeważnie używają Arabiki z Robustą. Pozwala to otrzymać bogatszy, bardziej instesywny smak, uzyskując przy tym bardziej gęstą piankę.
Zawartość kofeiny
Jednym z powodów instesywnego smaku Robusty, o którym wspomnieliśmy przed chwilą jest wyższa zawartość kofeiny. To dlatego, że kofeina ma silniejszy smak. Im wyższe stężenie, tym mocniejszy smak.
Ziarna Robusty mają niemal dwukrotnie więcej zawartości kofeiny 2,2% w porównaniu do Arabiki 1,2%.
Zawartość cukru
Ziarna Arabiki mają dwukrotnie większą zawartość cukru niż Robusta. To właśnie dlatego większość preferuje smak Arabiki.
Koszt produkcji
Na początku XX wieku Robusta była o wiele łatwiejsza w uprawie, ma większą odporność na warunki atmosferyczne oraz szkodniki, może być uprawiana na niższych wysokościach. Była tańsza w produkcji dlatego często była stosowana jako wypełniacz Arabiki, aby zmniejszyć koszty i zwiększyć marżę zysku.
Przeznaczenie i popularność:
Rozwój rolnictwa pozwolił na obniżenie kosztów produkcji Arabiki dlatego zyskała większą obecność na rynku ( 70% Arabica – 30% Robusta ).
Jeśli korzystasz z ekspresu do kawy na padsy, to właśnie one są często robione z Robusty, która pozwala stworzyć kultową cremę na szczycie kawy.
Podobnie jest z kawę rozpuszczalną, która też jest wytwarzana głównie z ziaren Robusty, jednak tutaj ma to prawdopodobnie związek z ceną produkcji.
Arabica jest oczywiście droższa. Większość kaw supermarketowych to wyłącznie Robusta, a kawy typu instant są z pewnością Robustą. Oczywiście Arabikę też można znaleźć w sklepie spożywczym, ale nie oznacza to, ze jest ona wysokiej jakości.
Każda z nich ma swoich miłośników i przeciwników
Wraz z rozwojem rolnictwa arabica stała się tańsza w produkcji i dlatego zyskała większą obecność na rynku, ale robusta wciąż ma swoje miejsce w świecie kawy. Wysokiej klasy robusty są nadal popularne w niektórych palarniach espresso.
Nie byłoby też uczciwe powiedzieć, że każda Arabica jest lepsza niż każda Robusta. Z pewnością są Robusty, które są lepsze niż Arabiki niskiej jakości.
Niewątpliwie Robusta straciła swoją pozycję na rynku, a dziś jest używana głównie jako wypełniacz w celu obniżenia kosztów kawy.
Kawa idealna ? Arabica 100% czy może jej mieszanka z Robustą ?
Każdy ma własne preferencje, aby odkryć swoje trzeba próbować.Miłośnicy kawy stale poszerzają swoje horyzonty i są otwarte na nowe smaki. Odkryj swoją idealną kawę.
Sprawdź wysokiej jakości kawy 100% Arabica
jak i mieszanki:
Sprawdź starannie wyselekcjonowane mieszanki Arabica/Robusta