Our Blog

ABC Aeropressu – Rewolucyjny zaparzacz do kawy

Alan Adler - twórca AeropressuJak powstał Aeropress ? Cofnijmy się do roku 2005 gdzie Alan Adler próbował stworzyć urządzenie, które zaparzy kawę o jakości zbliżonej do espresso. Zanim pojawiła się jego końcowa wersja minęły dwa lata oraz  powstało prawie 30...

Kawa jasno czy ciemno palona ? Którą wybrać ?

Stopień palenia kawy wpływa przede wszystkim na jej smak i aromat. Każdy ma swoje unikalne i niepowtarzalne cechy. Nie ma tego lepszego stopnia wypalenia kawy bądź gorszego. To, na który powinieneś się zdecydować zależy od tego jakich doznań oczekujesz od swojego...

Arabica vs Robusta

Jeśli mamy wybierać pomiędzy ziarnami kawy zapewne czeka nas wybór pomiędzy Arabicą i Robustą – najpopularniejszymi gatunkami kawy na świecie. Czy wiesz jakie są  różnice między nimi ? Przedstawiamy wam główne różnice między tymi gatunkami: Smak Arabica jest...

Jak zmielić kawę ?

Mogłoby się wydawać, że pytanie jest dosyć banalne, wiele osób robi to z rutyny, pokręcić korbką / nacisnąć guzik i voilà, gotowe. Warto się jednak dogłębniej zastanowić nad tym pytaniem, ponieważ temat jest o wiele bardziej złożony, ludzie zajmujący się kawą...

Historia kawy

Odkrycie kawy: Nie wiadomo dokładnie gdzie odkryto kawę, z najstarszych zapisów wynika, że już mniej więcej w 900 roku przed naszą erą w krajach arabskich kawa była stosowana jako lek. Spożywano je gotowane z dodatkiem masła i soli, lecz nie uprawiano, tylko zbierano...

Aeropress – mistrzowskie przepisy

Dla osób, które chcą spróbować kawy na miarę mistrza świata zamieszczamy kilka przepisów, które pokażą Wam jak wiele możliwości parzenia kawy daje AeroPress: Przepis z Mistrzostw Świata w 2015 • Metoda odwrócona • 20g kawy zmielonej drobniej niż do dripa • 200g wody /...

Tiramisu włoski klasyk z kawą

Tiramisu – po włosku tirami’su – Unieś mnie, poderwij mnie… Klasyka włoskiej kuchni, niebiański deser, którego istotnym składnikiem jest kawa.  Włosi podają  Tiramisu mocno schłodzone i zwykle rano do ulubionej kawy espresso. W upalne dni te połączenie to znakomity...