Dla osób, które chcą spróbować kawy na miarę mistrza świata zamieszczamy kilka przepisów, które pokażą Wam jak wiele możliwości parzenia kawy daje AeroPress:

Przepis z Mistrzostw Świata w 2015
• Metoda odwrócona
• 20g kawy zmielonej drobniej niż do dripa
• 200g wody / 79˚C
Do kawy dodajemy 60g wody, mieszamy energicznie przez 15 sekund, zostawiamy na 30, dodajemy resztę wody w 10 sekund i przeciskamy przez 45 sekund – czas : 1 min 35 sekund

Przepis z Mistrzostw Świata 2014
• Metoda odwrócona
• 18,5g kawy zielonej drobniej niż do dripa
• 215g wody / 80g – 35 ˚C i 135g – 92 ˚C
Kawę zalewamy 80g wody w temperaturze 35 ˚C i mieszamy, zamykamy AeropPress i zostawiamy na 3 minuty, dodajemy 135g wody w temperaturze 92 ˚C, mieszamy raz, przeciskamy przez 30 sekund.

Przepis z Mistrzostw Świata 2013
• Metoda odwrócona
• 12 g grubo zmielonej kawy
• 200g wody / 90˚C

Kawę zalewamy 50g wody i energicznie mieszamy 5 razy, dolewamy pozostałe 150g, po założeniu filtra bez mieszania, czekamy 2 min i delikatnie przeciskamy wodę.

Przepis z Mistrzostw Świata 2012
• Metoda tradycyjna
• 18,3g kawy
• 250g wody / 85˚C
Stawiamy AeroPress w normalnej pozycji, wsypujemy kawę, zalewamy 40 ml wody i czekamy około 30s, wlewamy resztę wody i przeciskamy ale nie do końca