Alan Adler – twórca Aeropressu

Jak powstał Aeropress ?

Cofnijmy się do roku 2005 gdzie Alan Adler próbował stworzyć urządzenie, które zaparzy kawę o jakości zbliżonej do espresso. Zanim pojawiła się jego końcowa wersja minęły dwa lata oraz  powstało prawie 30 prototypów Aeropressu.
Urządzenie Alana Adlera, założyciela firmy Aerobie inc. pierwszy raz zadebiutowało w 2005 roku na festiwalu Kawy w Seattle.

Jak działa aeropress ?

Jest niebywale intuicyjny w obsłudze, a przy tym niesłychanie praktycznym urządzeniem.
Działanie Aeropressu to połączenie prostoty przygotowania kawy z French Pressu przy jednoczesnym zachowaniu walorów smakowych klasycznego espresso.
Ze względu na jego sposób działania i wygląd często popularnie nazywa się go „strzykawką”.
Kawę wsypuje się do komory, zalewa wodą, a następnie cały napar trzeba przecisnąć przez filtr do filiżanki.

Zamieszczamy poniżej ilustrowany film zaparzania kawy w Aerospressie.

Prawda, że niezwykle proste ?

Budowa Aeropressu

  1. Tłok   2. Tuba   3. Uszczelka   4.Sitko   5. Lejek   6. Zestaw filtrów   7. Łyżeczka   8.Mieszadło

Aeropress – zalety i wady

  • Krótki czas przygotowania, cała procedura trwa niecałe 2 minuty
  • Jest niezwykle prosty i intuicyjny w użyciu
  • AeroPress nie ma sobie równych w kwestii rozmiaru i wagi, więc przygotowanie naparu staje się możliwe w każdych warunkach. (wyjazdy służbowe, wakacje, kempingi )
  • Łatwy w czyszczeniu (wystarczy opróżnić fusy i papierowy filtr, a elementy opłukać pod bieżącą wodą).
  • Przystępny cenowo, na każdą kieszeń w przeciwieństwie na przykład do ekspresów.
  • może być używany do przygotowania espresso
  • Mało praktyczny, gdy kawę trzeba przygotować dla większej grupy osób (trzeba przygotować każdą porcje indywidualnie)
  • wymaga specjalnych filtrów do Aeropressu.

Podsumowanie

AeroPress niesamowicie innowacyjnym i uniwersalnym urządzeniem, który spełni oczekiwania początkujących, jak i zaawansowanych miłośników kawy. Jego technika opiera się na połączeniu metody przelewowej oraz tradycyjnego ekspresu.
Urządzenie pozwala na nieograniczone odkrywanie walorów smakowych kawy poprzez eksperymentowanie z czasem parzenia, temperaturą wody, czy grubością mielenia ziaren. 

Obecnie moda na aeropress, choć bardzo młoda, jest już uznawana na całym świecie za jedną z ciekawszych metod alternatywnych parzenia kawy. Co roku organizowane są nawet mistrzostwa świata w parzeniu kawy z aeropress’a…

Sam Aeropress jak i potrzebne do niego akcesoria są dostępne w naszym sklepie internetowym.

 

www.espressoart.pl/produkt/aeropress/