
Alan Adler – twórca Aeropressu
Jak powstał Aeropress ?
Cofnijmy się do roku 2005 gdzie Alan Adler próbował stworzyć urządzenie, które zaparzy kawę o jakości zbliżonej do espresso. Zanim pojawiła się jego końcowa wersja minęły dwa lata oraz powstało prawie 30 prototypów Aeropressu.
Urządzenie Alana Adlera, założyciela firmy Aerobie inc. pierwszy raz zadebiutowało w 2005 roku na festiwalu Kawy w Seattle.
Jak działa aeropress ?
Jest niebywale intuicyjny w obsłudze, a przy tym niesłychanie praktycznym urządzeniem.
Działanie Aeropressu to połączenie prostoty przygotowania kawy z French Pressu przy jednoczesnym zachowaniu walorów smakowych klasycznego espresso.
Ze względu na jego sposób działania i wygląd często popularnie nazywa się go „strzykawką”.
Kawę wsypuje się do komory, zalewa wodą, a następnie cały napar trzeba przecisnąć przez filtr do filiżanki.
Zamieszczamy poniżej ilustrowany film zaparzania kawy w Aerospressie.
Prawda, że niezwykle proste ?
Budowa Aeropressu
- Tłok 2. Tuba 3. Uszczelka 4.Sitko 5. Lejek 6. Zestaw filtrów 7. Łyżeczka 8.Mieszadło

Aeropress – zalety i wady
- Krótki czas przygotowania, cała procedura trwa niecałe 2 minuty
- Jest niezwykle prosty i intuicyjny w użyciu
- AeroPress nie ma sobie równych w kwestii rozmiaru i wagi, więc przygotowanie naparu staje się możliwe w każdych warunkach. (wyjazdy służbowe, wakacje, kempingi )
- Łatwy w czyszczeniu (wystarczy opróżnić fusy i papierowy filtr, a elementy opłukać pod bieżącą wodą).
- Przystępny cenowo, na każdą kieszeń w przeciwieństwie na przykład do ekspresów.
- może być używany do przygotowania espresso
- Mało praktyczny, gdy kawę trzeba przygotować dla większej grupy osób (trzeba przygotować każdą porcje indywidualnie)
- wymaga specjalnych filtrów do Aeropressu.
Podsumowanie
AeroPress niesamowicie innowacyjnym i uniwersalnym urządzeniem, który spełni oczekiwania początkujących, jak i zaawansowanych miłośników kawy. Jego technika opiera się na połączeniu metody przelewowej oraz tradycyjnego ekspresu.
Urządzenie pozwala na nieograniczone odkrywanie walorów smakowych kawy poprzez eksperymentowanie z czasem parzenia, temperaturą wody, czy grubością mielenia ziaren.
Obecnie moda na aeropress, choć bardzo młoda, jest już uznawana na całym świecie za jedną z ciekawszych metod alternatywnych parzenia kawy. Co roku organizowane są nawet mistrzostwa świata w parzeniu kawy z aeropress’a…
Sam Aeropress jak i potrzebne do niego akcesoria są dostępne w naszym sklepie internetowym.
www.espressoart.pl/produkt/aeropress/