Stopień palenia kawy wpływa przede wszystkim na jej smak i aromat. Każdy ma swoje unikalne i niepowtarzalne cechy. Nie ma tego lepszego stopnia wypalenia kawy bądź gorszego. To, na który powinieneś się zdecydować zależy od tego jakich doznań oczekujesz od swojego kubka kawy.

Jesteście ciekawi jak stopień palenia wpływa na kawę ? W takim razie zapraszamy do lektury.

Proces palenia kawy składa się głównie z 3 etapów.

1. Suszenie

Najpierw ziarna przechodzą przez etap suszenia, usuwając ich naturalną wilgoć. Kawa ma aż do 12% wilgotności więc jej  sporą część musimy się pozbyć.

2. Brązowienie

Po obniżeniu wilgotności przechodzi się do jej koloru. Etap ten rozwija aromat i smak kawy.
Ziarna poddawane są reakcji Maillarda „Cukry redukujące i aminokwasy wzajemnie reagują, tworząc przy tym setki różnych związków aromatycznych i barwnych”
Pod koniec tego etapu ziarno rozszerza się i zaczyna pękać.

3. „ Pierwsze pękniecie”

Podczas trzeciego i ostatniego etapu palenia kawy, ziarna pękają podczas palenia, wytwarzając przy tym reakcje egzotermiczną, która wpływa na głębokość i stopień palenia.

 

Palenie kawy – może stworzyć coś pięknego jak i zarazem bezpowrotnie to stracić.

Zbyt lekkie palenie kawy i można dostać nuty szparagów, zbyt mocne i uzyska się znajomy smak węgla.
Podczas palenia kawy tworzy się prawie 1000 różnych związków aromatycznych, a odpowiednia manipulacja paleniem kawy pozwala na osiągnięcie odpowiedniego smaku kawy.
Im dłużej trwa proces palenia ziarna tym jest ono ciemniejsze, a jego kwasowość jest mniejsza.

 

 

Kawa jasno palona:

W przypadku ziaren jasno palonych proces palenia kończy się dokładnie po „pierwszym pęknięciu” ponieważ od tego momentu ziarno traci coraz więcej wilgoci.

  • Kolor ziarna można porównać do koloru złotobrązowego lub koloru cynamonu.
  • Kawa jest słodsza, charakteryzuje ją wysoki poziom kwasowości.
  • Smak lekki i delikatny, szybko znika w podniebienia. Delikatne nuty owocowe grają tutaj pierwsze skrzypce podczas, gdy aromat palenia stanowi jedynie tło całokształtu smakowego.

Kawa mocno palona:

  • Ziarna są ciemne i oleiste.
  • Smak jest bardziej głęboki, gorzkawy i mocny.
  • Charakteryzuje się mniejszą kwasowością, z gorzkimi, czekoladowymi nutami. Jeśli jesteś zwolennikiem mocnego Cabernet jest to prawdopodobnie stopień wypalenia dla Ciebie.

Zawartość kofeiny:

Istnieje wiele mitów na temat znacznej dysproporcji między ilością kofeiny jaką dostarczają.
Kawy mocno palone zawierają nieco mniej kofeiny, jednak podczas parzenia kawy mocno palonej używa się przeważnie więcej ziaren. Podsumowując różnica w kofeina jest praktycznie zerowa.

Odkrywaj

W bukiecie kawy palonej znajduję się od 800 do 1000 aromatów, dwa razy więcej niż w przypadku wina – dlatego kawa ma mnóstwo bukietów smakowych a odkrywanie ich jest niezwykle fascynujące.

Niezależnie czy wolisz jasno paloną kawę czy ciemną, kawa wysokiej jakości to coś więcej niż tylko dawka kofeiny. Otwórz się na jej możliwości i sprawdź co ma do zaoferowania w różnych jej odmianach.